Mentorschap aanvragen

Wie kan de aanvraag voor mentorschap doen?

  • In de eerste plaats kan de betrokkene zelf de maatregel betreffende mentorschap aanvragen, indien hij/zij op dit stuk wilsbekwaam is..
  • Verder kan zijn/haar partner zo’n verzoek doen en ook familieleden tot in de vierde graad. Dat zijn ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen en ook de broers en zusters, ooms en tantes en neven en nichten.
  • Ook degene die het gezag uitoefent, zoals de voogd (als de betrokkene minderjarig is) of stiefouder, kan de maatregel aanvragen.
  • Daarnaast kan de officier van justitie om het mentorschap verzoeken. Dat is van belang als er geen familie meer is die het verzoek kan doen of als ‘de familie’ goede redenen heeft om het verzoek niet zelf te doen.
  • Tenslotte kan de maatregel ook door de instelling waar iemand verblijft, of die aan de betrokkene begeleiding biedt, worden aangevraagd. Men moet dan wel vermelden waarom de partner van de betrokken persoon, of de bloedverwanten in de eerste of tweede graad (ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen en broers en zusters), de voogd, de curator of de bewindvoerder het verzoek níet indienen.

Het aanvraagformulier vindt u op www.rechtspraak.nl
Daar vindt u tevens de akkoordverklaring voor de betreffende familieleden.

De aanvraag gaat samen met de akkoordverklaring van de eventuele familieleden, de bereidheidsverklaring van de mentor, een uittreksel uit het bevolkingsregister en met de benodigde ondersteunende informatie waarom mentorschap nodig is naar de kantonrechter van de rechtbank in het rechtsgebied waar de degene woont en voor wie de beschermende maatregel wordt aangevraagd.
U hoeft geen advocaat in te schakelen.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op!